ADHD

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og er en psykisk lidelse, som anslås for at være den mest udbredte i verden – netop fordi 3-5% af verdens børn eftersigende skulle have denne psykiske udfordring. DAMP er også en betegnelse for ADHD, og DAMP står for Deficits in Attention, Motor control and Perception, men dette udtryk benyttes ikke længere i Danmark. Dette skyldes selvfølgelig den negative tone, som DAMP har og de problemer udtrykket har taget med sig – nemlig mobning og drillerier.

ADHD er en decideret opmærksomhedsforstyrrende lidelse, som også hører ind under gruppen hyperkinetiske forstyrrelser. Der er desuden store arvelighedsperspektiver forbundet med ADHD, og er der en i familien der har ADHD, så vil sandsynligheden for at barnet eller en anden i familien får denne opmærksomhedsforstyrrende lidelse være stor.

Historien om ADHD

Siden det 18. århundrede har mennesket beskrevet og fortalt om ADHD – men de har blot brugt andre navne for det. Derfor er dette ikke en ny psykisk lidelse, men en lidelse som højst sandsynligt har været en del af mennesket i mange årtusinder.

Men de første rigtige tanker omkring ADHD begyndte, at udvikle sig i starten af det 20. århundrede. Her kom flere forskellige forskere og psykologer med antagelser og teser omkring forskellige opmærksomhedsforstyrrelser, der blev opdaget hos børn. Det var dog ikke indtil midten af det 20. århundrede man fik sat navnet ADHD på selve den psykiske lidelse.adhd

Takket være de store fremskridt indenfor udforskningen af ADHD, havde man tidligt i menneskets historie forståelse for denne psykiske lidelse. Derfor gik man heldigvis væk fra at se ADHD som en forbandelse, hvilket ellers var tilfældet under Europas mørke middelalder.

ADHD og fremtidsudsigterne

Større forståelse for opmærksomhedsforstyrrende lidelser har gjort, at man i højere grad diagnosticerer børn med ADHD tidligere end man gjorde før. Dette betyder, at børn med ADHD fra en tidlig alder kan få hjælp, så de ikke går i stå i uddannelsessystemet og senere hen på jobmarkedet.

For koncentrationsbesvær kan virkelig ødelægge indlæringen og oplevelsen af skolen, og derfor prøver de offentlige myndigheder i højere grad, at få sat ekstra hjælp ind der, hvor der er allerstørst behov for det.

Dertil har forskere verden over sat sig dybere og dybere ind i psykiske lidelser – heriblandt ADHD, så der forskes på livet løs omkring hvordan og hvorledes ADHD tackles bedst muligt i fremtiden. Derfor ser fremtidsudsigterne gode ud.

Hvis du allerede nu gerne vil lære mere om ADHD, ADHD test og ADHD symptomer, så kan du tage vores ADHD test og læse om symptomerne – på den måde finder du ud af hvorvidt du skal tage skridtet videre i forhold til en ADHD diagnosticering.